SES KISIKLIĞI NASIL GEÇER? SES KISIKLIĞINA NE İYİ GELİR?
Ses kısıklığı çoğunlukla üst solunum yolundaki viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan yaygın bir belirtidir. Genellikle larenjit hastalığına bağlı olarak gelişir. Larenjitin öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi belirtilerini doğal yöntemler ile hafifletmek mümkündür. Ancak ses kısılması daha ciddi hastalıklara işaret edebileceği için doktora başvurulmasında yarar vardır.
Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?
Ses kısıklığı için ne yapmalı diye düşünenler evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle iyileşme sürecini hızlandırabilir:
- Ses tellerini rahatlatmak ve boğazı nemlendirmek için bol sıvı tüketilmelidir. Boğaz tahrişini artıran gazlı veya çok sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur.
- Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur.
- Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Ses Kısıklığı İçin Doğal Çözümler
Ses kısıklığı zeytinyağı kullanılarak hafifletilmesi mümkün bir rahatsızlıktır. Zeytinyağı, yangı azaltıcı özelliği sayesinde ses kısılmasına sebep olan iltihabın sökülmesine yardımcı olur.
2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre zeytinyağındaki antioksidanlar iltihaplanmayı tetikleyen bazı proteinler üzerinde inhibitör görevi görür. [1] Ses kısıklığı için doğal çözümler arayanların birkaç çay kaşığı sızma zeytinyağını limon veya balla karıştırarak tüketmesi fayda sağlayabilir.
Ses kısıklığı bitkisel tedavi seçeneklerinden bir diğeri zencefildir. Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan bu bitki larenjitle birlikte görülen kuru ve tahriş edici öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
Nova Science Publishers’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, zencefil anti-bakteriyel özelliği sayesinde iltihabın azaltılmasına yardımcı olmaktadır. [2]
Ses kısıklığı ve öksürüğe ne iyi gelir diye düşünenler kabuğu soyulmuş zencefil kökünü suda kaynattıktan sonra ılık bir şekilde tüketebilir. Bitkisel çözümler ilaç kullanan kişilerde komplikasyon oluşturma riski taşıdığı için kullanmadan önce doktor onayı almakta yarar vardır.
Ballı çay içmek de boğaz ağrısının ve iltihabın giderilmesine yardımcı olur. Öksürük baskılayıcı olarak da bilinen bal doğal bir antioksidandır. Aynı şekilde sarımsak soğuk algınlığından kaynaklanan ses kısılması şikayetini azaltan etkili bir anti-bakteriyel olarak bilinmektedir.
Ses Kısıklığı İçin Ne Yapılır?
Yeme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklik yapmak ses kısıklığı tedavisini hızlandırmaya fayda sağlar. Ses kısıklığı için ne yapılmalı ve ne yapılmamalı sorusunun cevaplarından bazıları şunlardır:
- Ses kısıklığı nasıl düzelir diye düşünenlerin yapması gereken ilk şey ses tellerini dinlendirmektir. Olabildiğince az konuşmak iyileşme sürecine katkı sağlar.
- Ses kısılması reflüden kaynaklanıyorsa belirtileri tetikleyen nane, çikolata, baharat ve yağlı yiyeceklerin tüketimi en aza indirilmelidir.
- Ses tellerini tahriş ederek iyileşme süresini geciktirdiği için sigara ve dumanından uzak durulmalıdır.
- Boğaz dokularını tahriş ettiği ve vücudun su kaybını hızlandırdığı için alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
- Bulunulan ortamın nemini artırmak boğaz iltihabını ve kuruluğunu yatıştırarak ses tellerine olumlu etki eder.
- Vokal ve fiziksel çalışmalarla ses kısıklığının önüne geçmek için ses terapisine başvurulabilir.
Ses Kısıklığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ses kısıklığı tedavisi için kulak burun boğaz doktorlarına gidilmelidir. Doktorlar tedavi aşamasına geçmeden önce birçok hastalığın ortak belirtisi olan bu rahatsızlığın sebebini tespit etmeye çalışır.
Ses kısılması en yaygın larenjit hastalığında ortaya çıktığı için tanılama süreci genellikle buna yönelik ilerler. Doktor tarafından laringoskopi adı verilen tıbbi prosedürle boğazın arka kısmı ve ses telleri incelenir.
Akut larenjit vakalarında ses kısıklığı nasıl giderilir diye merak edenler için doktorlar genellikle semptomları iyileştirmeye yönelik seçenekler sunar. Çünkü antibiyotik tedavisi büyük bölümü viral kökenli olan bu hastalığa cevap vermez. Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan ses kısıklığı şikayetlerinde antibiyotik önerilebilir.
Kronik larenjit hastalarında ses kısıklığı nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı ise altta yatan sebeplere göre farklılık gösterir. Mide ekşimesi, aşırı sigara ve alkol kullanımından kaynaklanan uzun süreli şikayetler için farklı tedaviler uygulanır.
Ses terapisi nedir, ne işe yarar?
Ses terapisi, ses kısıklığını azaltmak için ses davranışları ve yaşam tarzları üzerinde bazı değişiklikleri içeren bir tedavi prosedürüdür. Vokal nodül, polip ve kist gibi ses teli lezyonlarında kullanılan ilk tedavi yöntemidir.
Ses terapisi, zararlı vokal davranışları ortadan kaldırmaya ve ameliyat veya yaralanma sonrası ses kıvrımlarında oluşan hasarların iyileşmesine yardımcı olur. Ses hijyeni, ses dinlenmesi, kas gevşemesi ve solunum desteği gibi davranış değişiklikleriyle birlikte vokal ve fiziksel egzersizler içerir.
Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne göre terapi süresi genellikle haftada 30 ila 60 dakikalık seansları içeren 8-10 haftalık bir periyodu temsil eder. Ancak tedavi süresi ses kısıklığının neden kaynaklandığına ve şikayetlerin şiddetine göre değişebilmektedir.
KAYNAKLAR:
Daha Fazla Öğren
Faydalı Bilgiler
Gece öksürük krizleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey...