Tek-tarafli-bogaz-agrisi-nedir-nasil-gecer

      TEK TARAFLI BOĞAZ AĞRISI NEDİR, NASIL GEÇER?

      Boğaz ağrısı genellikle alerji, soğuk algınlığı ve grip belirtisi olarak ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Boğazın sağ tarafında ağrı gibi tek taraflı şikayetler ise başka hastalıklara işaret edebilir. 

      Tek Taraflı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

      Boğaz, bademciklerden yemek borusuna kadar vücudun birkaç bölümünü içerir. Yutma eylemi sırasıyla ağız, gırtlak ve yemek borusu üzerinden gerçekleşir. Yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı hissediliyorsa rahatsızlığın sebebi bu organlarda meydana gelen hastalıklardan kaynaklanabilir. 

      Tek taraflı boğaz ağrısının en yaygın sebepleri şunlardır:

      • Mide veya Boğaz Reflüsü

      Reflü, sindirim güçlüğünden daha fazlasına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Boğazda yanma hissine, ağrılı yutkunmaya ve hatta tahriş edici bir geniz akıntısına neden olabilir. Kulak ağrısı gibi şikayetlere de yol açabilen bu hastalık geceleri yatar pozisyondayken şiddetlenme eğilimindedir. Bu sebeple sabahları boğaz ağrısı şikayetlerine de sebep olabilir. 

      • Geniz akıntısı

      Soğuk algınlığı ve grip gibi birçok yaygın viral hastalık boğaz ağrısına neden olabilir. Bu durumlarda boğazın sadece bir tarafı ağrıyabilir. Mukus ve tükürük üretiminin artarak boğazın arkasına doğru akmasıyla ortaya çıkan geniz akıntısı boğazın belirli bir kısmına ilerleyerek tek taraflı boğaz ağrısına yol açabilir.

      • Bademcik iltihabı

      Boğazın arka kısmındaki bademciklerin yalnızca biri iltihaplandığında tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Virüs ve bakterilerin sebep olduğu bu iltihaplanma genellikle ateş, yutkunma zorluğu ve hırıltılı nefes alma belirtileri gösterir. Bazı durumlarda, tek taraflı bademcik şişmesi ve kulak ağrısı rahatsızlıkları bir arada görülür. Bakteriyel bademcik iltihabı için doktorlar tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Viral kökenli vakalar ise belirtilerin hafifletilmesine yönelik uygulamaların ardından 10 gün içinde kendiliğinden iyileşebilir.

      • Şişmiş lenf düğümleri

      Vücudun baş ve boyun bölgelerinde çok sayıda lenf düğümü bulunur. Enfeksiyon, diş apsesi veya bağışıklık sistemini tehlikeye atan başka bir sağlık sorununda bu lenf düğümleri şişerek yutkunmayı zorlu hale getirir. Boynun her iki tarafında bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şiştiğinde tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek durumların başında soğuk algınlığı, grip, strep boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mononükleoz ve HIV gelir.

      • Larenjit

      Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit ses tellerinde ödem oluşumu sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle sesin aşırı kullanımı, tahriş veya viral bir enfeksiyon sonucu oluşur. Gırtlakta yer alan iki adet ses telinden biri diğerinden daha fazla tahriş olduğunda tek taraflı boğaz ağrısı görülebilir. Larenjitin ses kısılması dışındaki diğer yaygın belirtileri kuru öksürük, boğazda ağrı ve hamlık hissidir.

      • Aftöz ülser

      Genellikle aft olarak tabir edilen aftöz ülser, ağız içinde herhangi bir noktada çıkan yaralara denir. Yanakların iç kısmında, dilin üstünde veya altında, dudak içlerinde ya da boğazın arkasına yakın kısımlarda ortaya çıkabilen bu ülser yaraları boğaz ağrısına neden olabilir. Sarı veya beyaz renkli benek şeklinde görülen aftlar ağız travması, bakteri, stres ve beslenme sorunlarından kaynaklanabilir.

      Tek taraflı boğaz ağrısının daha az yaygın sebepleri ise şunlardır:

      • Apse veya gömülü diş,
      • Epiglotit (nefes borusu kapakçığı iltihabı),
      • Glossofaringeal nevralji (yutak ve boyun ağrısı),
      • Ağız kanseri,
      • Boğaz kanseri
      • Yemek borusu kanseri.

      Tek Taraflı Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

      Boğazın tek tarafında ağrı hissini hafifletmek için uygulanabilecek doğal çözüm yöntemleri şunlardır:

      • Reflü kaynaklı şikayetlerin hafifletilmesi için baharatlı ve asitli gıdaları içermeyen diyet değişiklikleri işe yarayabilir.
      • Bol sıvı tüketmek boğazı nemlendirerek ağrıları hafifletebilir.
      • Tuzlu su gargarası yapmak boğaz ağrısını ve buna eşlik eden yutkunma güçlüğü problemini rahatlatabilir.
      • Bal tüketmek mukoza tabakasını kaplayarak geniz akıntısının yol açtığı tek taraflı boğaz ağrısına iyi gelebilir.
      • Boğaz pastili kullanmak ağrının yatıştırılmasına ve boğazın nemlendirilmesine yardımcı olabilir.

       

      KAYNAKLAR: 

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Boğaz İltihabı Neden Olur?

      Boğaz iltihabının sebeplerini öğrenmek için hemen tıklayın.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

      Geçmeyen boğaz ağrısından ile ilgili bilmeniz gerekenler...

      Ihlamur Nedir Boğaza Faydaları Nelerdir?

      Ihlamurun boğaza faydalarını öğrenmek için tıklayın!

      Tüm İçerikler