bal

      Bal Nedir?

      Bal, eski çağlardan beri enerji kaynağı olarak kullanılan doğal bir besindir. Tam tahıl ve meyve sularında tatlandırıcı olarak kullanıldığı gibi geleneksel tıpta da önemli bir yere sahiptir. 

      Bal, antioksidan görevi gören flavonoidler ve fenolik asitler açısından zengin bir gıdadır. Bu sebeple binlerce yıldır yara iyileştirici, öksürük baskılayıcı ve anti-bakteriyel amaçlarla kullanılır. İshal süresinin kısaltılması, asit reflünün önlenmesi ve enfeksiyonlarla mücadele edilmesi diğer bal faydaları arasındadır.

      Bal Nasıl Üretilir?

      Arıların bal üretim süreci bal özü olarak da bilinen nektarların çiçeklerden toplanmasıyla başlar. Arılar tarafından toplanan bal özleri tükürük enzimleri yardımıyla basit şekerlere parçalanarak petek hücrelerine aktarılır. Peteğe boşaltılan nektar akışkan bir özelliğe sahip olduğu için kovandaki nem arıların kanat çırpmasıyla buharlaştırılır. Böylece daha kalın, yapışkan ve bozulmaya karşı dayanıklı olan, viskozitesi yüksek bir besin üretilir. 

      Bal Çeşitleri Nelerdir?

      Bal genel olarak ham ve işlenmiş olarak iki şekilde kategorize edilir. Organik bal olarak da bilinen ham ürünler polen ve petek gibi maddelerden arındırılmadan tüketilir. Bununla birlikte bitki özü kaynağına bağlı olarak renk, aroma ve tat bakımından farklılık gösteren 300’den fazla bal çeşidi vardır. 

      Örneğin portakal çiçeği nektarından üretilen bal açık renkli olabilirken, avokado veya kır çiçeklerinden elde edilenler koyu bir renge sahiptir. Çam balı, manuka balı, akasya balı ve yonca balı besin değeri ve lezzetiyle öne çıkan bal çeşitlerinden bazılarıdır.

      Balın Besin Değeri Nedir?

      Bal, insan vücudunun ihtiyacı olan temel besinlerin çoğunu içeren önemli bir kaynaktır. Basit karbonhidratlar, doğal şekerler, su içeriği, antioksidanlar, mineral ve vitaminler açısından zengindir. Bu noktada en çok merak edilenlerin başında bal kaç kalori sorusu gelmektedir. Bir yemek kaşığı bal (21 gram) ortalama olarak 64 kaloriye sahiptir.

      100 gr balın besin değerleri şunlardır:

      • Enerji: 304 kalori
      • Karbonhidrat: 82 g
      • Protein: 0,3 g
      • Yağ: 0 g
      • Sodyum: 4 mg
      • Potasyum: 52 mg
      • Su: 17,5 g

       

      KAYNAKLAR