propolis

      PROPOLİS

      Propolis arıların ağaç tomurcuklarından topladıkları maddelerle ürettikleri reçineli bir karışımdır. Antioksidanlar açısından zengin olan propolis, doğal bir tedavi edici olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

      Propolis Nedir?

      Arı tutkalı olarak da bilinen propolis, bal arılarının tomurcuklardan, ağaç kabuklarından ve bitki özlerinden ürettikleri yapışkan bir maddedir. Yunanca kökenli propolis kelimesi “şehir savunması” anlamına gelmektedir. Arılar tarafından kovan hücrelerini birleştirmek, yuva boşluklarını doldurmak ve bal peteğini onarmak için üretilir. Propolisin rengi bitkisel kaynağına bağlı olarak değişse de genellikle koyu kahverengidir. Oda sıcaklığında yapışkan bir özellik gösterirken daha düşük sıcaklıklarda sert ve kırılgan hale gelir. 

      Propolis’in Temel Bileşenleri

      Propolis, çoğu polifenolden oluşan 300’den fazla bileşene sahiptir. Polifenoller vücut yaraları ve hastalıklarla savaşan antioksidanlardan biridir. Propoliste spesifik olarak flavonoid adı verilen bitkisel kaynaklı polifenoller bulunur. Diğer temel bileşenleri arasında ise reçine, balmumu, uçucu yağlar ve polenler yer alır. Ayrıca B1, B2, B6, C ve E gibi önemli vitaminlerin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, bakır, demir ve çinko gibi faydalı mineralleri içerir.  

      Propolis Nasıl Kullanılır?

      Propolis eski çağlardan beri tıbbi bir ajan olarak kullanılmaktadır. Geleneksel tıpta M.Ö. 300 gibi erken bir tarihte kozmetik amaçlar, iltihaplanma ve yaraların iyileşmesi için kullanılmıştır. Antioksidan ve antimikrobiyal bileşenlerinden dolayı ağız ve diş prepatlarında yaygın bir kullanıma sahiptir. Ham şekilde tüketildiğinde ağızda oldukça tatlı bir aroma bırakır. Zahmetli bir elde edilme sürecine sahip olduğu için değerli bir takviyedir. Arıcılar tarafından nektar ve balmumu hasadına benzer şekilde toplanır. Kovan kazıma ve propolis tuzağı en yaygın metotlardır. Diğer tüketim formları ise tablet, kapsül ve sıvı propolistir. 

      KAYNAKLAR: