Bogaz-sismesine-ne-iyi-gelir

      BOĞAZ ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

      Boğaz şişmesi solunum, sindirim ve endokrin sistemi hastalıklarından kaynaklanan bir belirtidir. Bu sebeple boğaz şişliğine ne iyi gelir sorusu cevaplanırken hangi hastalıktan kaynaklandığını teşhis etmek gerekir.

      Boğazda şişlik hissi hakkındaki tüm sorular ve cevapları bu makalede yer almaktadır.  

      Boğaz Neden Şişer?

      Boğazda şişlik hissi boğaz ve boyun bölgesini etkileyen enfeksiyon ve hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Boğaz şişmesinin en yaygın sebepleri boğaz enfeksiyonlarıdır.

      Bununla birlikte sindirim sistemindeki bazı işlev bozuklukları ve alerjik reaksiyonlardan da kaynaklanabilir. Nedenine bağlı olarak farklılıklar görülse de çoğunlukla öksürük, yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve ateş belirtileriyle birlikte görülür.

      Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir? (Bitkisel)

      Evde uygulanan bitkisel yöntemler boğaz şişmesini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak boğaz şişmesine iyi gelen bitkisel çözümler altta yatan sebep teşhis edilmeden uygulanmamalıdır. Başka rahatsızlıkları tetikleyerek komplikasyonlara olabileceği için mutlaka doktor onayı alınmalıdır.

      • Ballı çay: Bal iltihap ve bakteri karşıtı bileşenlere sahiptir. Bitkisel çay ve bal karışımı bademcik iltihabından kaynaklanan boğaz şişlik, yutkunma zorluğu ve boğaz ağrısı belirtilerinin giderilmesine yardımcı olabilir.
      • Elma sirkesi: Elma sirkesi ve su karışımıyla yapılan gargara antibakteriyel özelliğinden dolayı enfeksiyon kökenli boğaz şişliğinin hafifletilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi asidik özellik gösterdiği için reflüyü tetikleyebileceği ve diş minesine zararlı olabileceği unutulmamalıdır.
      • Boğaz pastili: Bitkisel formülasyona sahip boğaz pastilleri boğazı nemlendirerek enfeksiyon kaynaklı boğaz şişmesine olumlu etki eder.
      • Ekinezya: Geleneksel tıbbın bitkisel çözümlerinden biri olan ekinezya, boğaz iltihabının rahatlatılmasına katkı sağlar. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde boğaz şişmesi ve boğaz ağrısını rahatlatabilir. İlaç kullanan ve alerjisi olan kişiler doktor onayı olmadan ekinezya kullanmamalıdır.
      • Sarımsak: Sarımsağın anti-bakteriyel bileşenleri, iltihap ve enfeksiyonlarla savaşarak belirtilerin yatıştırılmasına katkı sağlar.

      Boğazda Şişlik Neyin Belirtisi Olabilir?

      Boğazda şişlik birçok hastalığın ortak belirtisidir. Boğaz şişmesi neden olur sorusunun cevaplarından bazıları şunlardır:

      • Mide ekşimesi ve reflü: Mide içeriğinin yemek borusuna yükselmesi göğüste ağrılı yanma hissine ve boğazda yanmaya sebep olur. Sıklıkla meydana geldiğinde reflüye işaret eden mide ekşimesi boğazda şişlik şikayetlerini gündeme getirebilir.
      • Bademcik iltihabı: Virüs ve bakteri enfeksiyonları bademciklerin ve boyun bölgesindeki lenf düğümlerinin şişmesine neden olur. Bademcik iltihabının diğer yaygın belirtileri boğaz ağrısı, ağız kokusu ve yutkunma güçlüğüdür.
      • Strep boğaz enfeksiyonu: Strep boğaz enfeksiyonu bulaşıcı streptokok bakterilerinin sebep olduğu bir hastalıktır. Ateş, boğazda şişlik ve ağrı en yaygın belirtileri arasındadır.
      • Alerjik reaksiyonlar: Besin alerjisi veya çevresel tahriş edicilere karşı intoleransı bulunan kişilerde bağışıklık sistemi alerjenlerle mücadele ederken boğazda şişlik meydana gelebilir.

      Şiddetli akut alerji ise anafilaksi adı verilen güçlü reaksiyonlara sebep olur. Anafilaksiye sahip kişilerde boğaz şişmesi aniden gerçekleşerek öksürme, nefes darlığı ve mide bulantısı gibi belirtiler de görülebilir.

      • Anksiyete: Kaygı bozukluğu, boğaz şişmesi başta olmak üzere çeşitli fiziksel belirtiler gösterebilir. Boğaz şişmesine terleme, titreme, kramp ve bulantı eşlik ediyorsa anksiyete bozukluğuna işaret edebilir.
      • Guatr: Boyun bölgesindeki tiroit bezlerinin şişmesi guatr olarak adlandırılır. Tiroit hormonlarındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkan bu hastalık boyun bölgesinde şişmeye, yutma zorluğuna, öksürüğe ve seste değişikliğe neden olur.

      Diş İltihabı Boğazda Şişlik Yapar Mı?

      Bakteri enfeksiyonundan kaynaklanan diş iltihabı, diş çevresinde apse oluşumuna ve diş ağrılarına sebep olur.

      Enfeksiyon çene ve boyun bölgesine yayıldığında ise hassas lenf düğümlerinde ve boğazda şişlik hissi meydana gelir. Buna bağlı olarak nefes almada zorluk ve yutma problemleri de görülebilir.

      Boğaz Şişince Hangi Doktora Gidilmelidir?

      Boğaz şişmesi için kulak burun boğaz hastalıkları bölümündeki doktorlara gidilmelidir. Boğaz şişmesine 2 günden fazla süren boğaz ağrısı, göğüs ağrıları ve yüksek ateş eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Alerjisi olan kişilerde boğaz şişliği anafilaksiye işaret edebileceğinden belirtiler ciddiye alınarak sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

      Tedaviye geçmeden önce boğazda şişliğin nedenini tespit etmeye yönelik testler yapılır. Anafilaksi teşhisi için doktorlar tarafından kan testi veya cilt testleri uygulanabilir. Tiroit bezlerinden kaynaklandığını tespit etmek içinse kan testi, ultrason veya tiroit taraması testleri gerçekleştirilir.

      Belirtinin altında yatan sağlık koşulu belirlendikten sonra doktorlar tarafından ilaç tedavisi, terapi veya yaşam tarzında değişiklikler önerilebilir.

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

      Boğaz iltihabınına iyi gelen çözüm yöntemleri için tıklayın.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

      Geçmeyen boğaz ağrısından ile ilgili bilmeniz gerekenler...

      Boğaz İltihabı Neden Olur?

      Boğaz iltihabının sebeplerini öğrenmek için hemen tıklayın.

      Tüm İçerikler