Hamilelikte-bogaz-enfeksiyonu

      HAMİLELİKTE BOĞAZ ENFEKSİYONU 

      Hamilelik sürecinde çeşitli nedenlerle zayıflayan bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Hamilelerde boğaz şişmesi veya öksürük şikayetleriyle ortaya çıkan bu enfeksiyonlar viral ve bakteriyel nedenlerden kaynaklanır.

      Gebelikte Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

      Hamilelikte boğaz iltihabı belirtileri hastalığın kökenine göre değişiklik gösterse de en yaygın belirtiler şunlardır:

      • Şişmiş ve kırmızı bademcikler,
      • Baş ağrısı,
      • Boğazda veya bademcikte beyaz lekeler,
      • Genel halsizlik ve yorgunluk,
      • Yemek yemede ve yutkunmada zorluk,
      • Boyun çevresinde şişlik,
      • Ateş,
      • İştah kaybı,
      • Öksürük,
      • Boğaz ağrısı ve nefes darlığı.

      Hamilelikte Boğaz Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?

      Hamilelikte boğaz enfeksiyonu çevresel tahriş edicilerden hamilelik hormonlarına kadar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Gebelikte boğaz enfeksiyonu nedenleri şunlardır:

      • Virüsler

      Gebelikte boğaz enfeksiyonunun büyük çoğunluğu, aynı zamanda soğuk algınlığı ve mevsimsel gripten de sorumlu olan virüslerden kaynaklanır. Genellikle 5 ila 7 gün arasında süren virüs enfeksiyonları antibiyotik tedavilerine yanıt vermez. Bu sebeple bağışıklığı güçlendirici tedbirler almak ve sağlıklı yaşam koşullarını takip etmek önerilir. 

      • Bakteriler

      Bazı durumlarda boğaz enfeksiyonunun nedeni zararlı bir bakteri olabilir. Bakteriyel enfeksiyonların en yaygın belirtisi boğaz ağrısıdır. Grup A streptokok bakterisinin sebep olduğu strep boğaz enfeksiyonu, boğazın arkasında beyaz lekelerle birlikte yüksek ateş belirtileri de gösterebilir. Viral enfeksiyonların aksine antibiyotik kürleriyle tedavi edilebilen bu tip enfeksiyonlarda doktor onayı olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

      • Çevresel tahriş edici maddeler

      Boğazı ve geniz yollarını tahriş ederek enfeksiyona neden olabilecek çok sayıda çevresel tahriş edici madde vardır. Bunlar arasında kuru hava, toz, polen, duman ve kimyasalların yanı sıra diğer alerjenler yer alır. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan bir boğaz enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu kaynağından kaçınmaktır. Gün içinde vakit geçirilen ortamlar kuruysa, havayı nemlendirmek işe yarayabilir. 

      • Geniz akıntısı

      Gebelikte boğaz enfeksiyonu ve öksürük ile yakından ilişkili olan geniz akıntısı, sinüsleri etkileyen bakteri ve virüslerden kaynaklanır. Sinüsler boşalırken boğazın arkasına damlayan mukus sıvıları tahrişe ve kronik öksürüğe yol açar. 

      • Daha zayıf bir bağışıklık sistemi

      Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar ve vücuttaki diğer değişimler bağışıklık sistemini normalden daha savunmasız hale getirir. Bu, vücudun boğaz enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı olabileceği anlamına gelir. Gebelik süresince bağışıklığı destekleyen beslenme programları uygulamak, yeterince dinlenmek ve hafif egzersizler yapmak olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

      • Hamilelik hormonları

      Gebelik dönemindeki hormonal dalgalanmalar ağız kuruluğu, aşırı susama ve boğaz ağrısı gibi çeşitli oral semptomlara neden olabilir. Boğaz ağrısıyla sonuçlanabilen bu gibi durumlar için tıbbi seçenekler sınırlı olsa da güvenli sıcak içecekler ve doktor tavsiyesiyle kullanılan boğaz pastilleri rahatlama sağlayabilir.

      • Asit reflü

      Asit reflü, mide asitleri de dahil olmak üzere mide içeriğinin yemek borusuna ulaşmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir dizi semptoma neden olan bu hastalığın ikincil semptomlarından biri boğaz ağrısıdır. Sindirimin yavaşlamasından ve büyüyen bebeğin sindirim sistemi organlarını sıkıştırmasından dolayı hamilelikte sık görülür. Ana gebelik hormonlarından biri olan progesterona bağlı olarak da gelişebilir. Progesteron yemek borusundaki kasların gevşemesine neden olan bir hormondur. Bu sebeple mide içeriğinin yukarı yönlü hareket ederek boğazda tahriş oluşturmasını kolaylaştıran bir etki gösterir.

      • Bademcik iltihabı

      Vücudun birincil savunma hattı olarak hareket eden bademcikler enfeksiyonla mücadele sırasında şişerek iltihaplanabilir. Ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle görülen bu hastalık tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir.

      Hamilelikte bademcik iltihabı bebeğe zarar verir mi diye düşünenler için özellikle ikinci trimester döneminde rahim içi enfeksiyon ve erken doğum riski oluşturabileceği belirtilmelidir. Hamilelikte bademcik şişmesinin olası yan etkileri tedavi süreci aksatıldığında enfeksiyonun vücuda yayılmasıyla gerçekleşir.

      Hamilelikte Boğaz Enfeksiyonundan Korunmanın İpuçları

      Aşağıdaki ipuçları, hamilelik sırasında boğaz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir:

      • Yeteri kadar uyumak ve bolca dinlenmek hastalığa eğilimi artıran hamilelik dezavantajlarını ortadan kaldırabilir. 
      • Vitamin ve mineral açısından zengin, ev yapımı yemekler tüketmek bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çok sıcak veya soğuk yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
      • Dehidrasyonu önlemek için gün boyunca su başta olmak üzere bolca sıvı tüketilmelidir.
      • Durumunu kötüleştirebileceğinden, içinde koruyucu olabilecek herhangi bir gıda maddesi tüketilmemelidir.
      • Enfeksiyon riskini azaltmak için havlu, çatal-kaşık ve diğer kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır. 
      • Mikroplardan korunmak için hapşırdıktan veya öksürdükten sonra el hijyenine dikkat edilmeli, elin gözle temasından kaçınılmalıdır.

      Hamilelikte Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

      Evde uygulanabilecek bazı doğal çözümlerle hamilelikte boğaz enfeksiyonu etkilerini hafifletmek mümkündür. 

      İşte hamilelik sırasında boğaz ağrısını hafifletmeye yarayan doğal çözümler: 

      1. Ballı limon çayı: Bal, boğazı yatıştırmaya yardımcı olurken limon bakterilerle savaşarak tahrişe neden olan mukusu temizleyebilir. 
      2. Buhar solumak: Ilık bir duşla birlikte buhar solumak mukoza zarını gevşeterek kuru boğazda rahatlama sağlayabilir. Havayı nemli tutmak için yatak odasında nemlendirici kullanmak da faydalı olabilir. 
      3. Zerdeçallı tuzlu su gargarası: Bir fincan ılık suya eklenen yarım çay kaşığı tuz ve zerdeçal tozu, boğaz zarlarının nemlendirerek tahrişi yatıştırabilir. 2016 tarihli bir araştırmaya göre zerdeçal öksürük üzerinde terapötik bir etkiye sahiptir. (1)
      4. Papatya çayı: Moleküler Tıp Raporları Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, papatya çayı tüketmek boğaz iltihabının hafifletilmesine fayda sağlar. (2)
      5. Zencefil çayı: Zencefil, antifungal ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı boğaz iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Soyulmuş taze zencefil demlenerek çay şeklinde tüketilebilir.

      UYARI: Hamilelikte bitkisel çözüm yöntemlerini uygulamadan ve reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmadan önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır. 

       

      KAYNAKLAR:
      1. Shahnaz Sultana - Cough Suppressant Herbal Drugs: A Review, International Journal of Pharmaceutical Science Invention, 2016
      2. Janmejai K. Srivastava - Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review), Molecular Medicine Reports, 2010
      • Mom Loves Best - How to Deal With a Sore Throat While Pregnant
      • Medical News Today - What to know about strep throat when pregnant
      • First Cry Parenting - Sore Throat During Pregnancy: Causes & Home Remedies
      • First Cry Parenting - Tonsillitis During Pregnancy – Causes, Symptoms, and Treatment
      • Mom Junction - Sore Throat During Pregnancy: Symptoms, Remedies, And Treatment

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Hamilelikte Gıcık Öksürük

      Hamilelik döneminde yaşanan gıcık öksürük ile ilgili bilmeniz gerekenler...

      Zencefil Nedir Boğaza Faydaları Nelerdir?

      Zencefilin boğaza faydalarını öğrenmek için tıklayın!

      Papatya Nedir, Boğaza Faydaları Nelerdir?

      Papatyanın boğaza faydalarını öğrenmek için tıklayın!

      Tüm İçerikler