Gecmeyen-bogaz-agrisi-neden-olur-nasil-gecer

      Takviye Edici Gıda Nedir?

      Son zamanlarda sağlığınıza daha fazla dikkat etmeye başladıysanız ya da çevrenizde gıda takviyesi kullananlar varsa, takviye edici gıda ne demek merak ediyor olabilirsiniz. İnsan vücudu için gerekli besin bileşenlerinin yeterli alınmadığı durumlarda gıda takviyeleri bir ihtiyaç olarak ortaya çıkar.

      Vitaminler, yağ asitleri, mineraller ya da amino asitler gibi gıda takviyeleri, bir doktor ya da diyetisyen tarafından rutinlere dahil edilebilir. Zira gıda takviyelerinin etkinliğinin yanı sıra güvenliği de kişisel ve sağlık durumlarına göre değişiklik gösterir. Sağlık uzmanınızın talimatlarına göre alacağınız gıda takviyeler ile vücudunuza sağlıklı kalması için gerekli desteği sağlayabilirsiniz.

      Peki takviye edici gıda nedir? Takviye edici gıda ne işe yarar? İşte aradığınız yanıtlar.

      Takviye Edici Gıda Nedir?

      Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla kullanılan takviye edici gıdalar, sağlıklı vücut formülasyonlarını desteklemeye yönelik geliştirilen ürünlerdir. Doz şeklinde pazarlanan ürünler, genel olarak günlük kullanıma uygun olarak ayarlanır. Takviye edici gıda nedir sorusu için kısacası çok çeşitli besinler ve diğer bileşenleri içeren farklı formlardaki ürünlerdir denilebilir.

      Bu bileşenlerden bazıları ise aşağıdaki gibidir.

      • Vitamin ve mineraller
      • Amino asitler
      • Lif
      • Çeşitli bitkiler ya da bitki özleri

      Ancak gıda takviyelerinin beslenme eksikliklerini düzeltme ve belirli fizyolojik işlevleri desteklemek amacıyla üretildiği göz önünde bulundurulmalı. Bu yüzden bilinçli kullanım önem arz eder.

      Takviye edici gıda kilo aldırır mı, sorusu en çok merak edilen soruların başında gelir. Ancak belirtmeliyiz ki gıda takviyelerinin kiloya direkt olarak katkısı bulunmaz. Kilo aldırıcı olarak gösterilmesi uygun olmadığı gibi kilo verdirici olarak sunulması da yanlış.

      Takviyelerin ayrıca sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici ya da tedavi edici gibi gösterilip satışa sunulması da doğru kabul edilmez. Bu yüzden tüketicilerin gıda takviyelerini kullanırken bu hususlara dikkat etmesi önerilir.

      Takviye Edici Gıda Ne İşe Yarar?

      Takviye edici gıda ne işe yarar sorusu, takviye kullanımına başlayacak olan ya da yeni başlayanların cevap aradığı sorular içerisinde bulunur. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak hayatınıza birçok açıdan olumlu yansır. Bununla birlikte yaşam koşulları ya da beslenme alışkanlıklarından dolayı birçok besin alımında eksikliklerin olması kaçınılmaz. Bu yüzden saygın ve güvenilir üreticilerin takviyeleri ile sağlığınızı desteklemeye yönelik hareket edebilirsiniz. Peki takviye edici gıda ne işe yarar?

      Takviyeler genellikle içerdiği besinlere bağlı olarak besin eksikliğini önlemeye yönelik kullanılabilirler. Bağışıklığı artırmaya, enerji vermeye ya da genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Ancak bir hastalığı iyileştirdiğini iddia eden ya da tıbbi tedavi yerine geçtiği ifade edilen takviyelerden uzak durulmalıdır.

      Takviye edici gıda ne işe yarar,konusunu biraz daha detaylandırmak gerekirse, her takviye farklı amaçlarla kullanılabilir. D vitamininin kemiklerin güçlü kalmasını destekleyebileceği belirtilir. Folik asit takviyelerine baktığımızda ise doğum kusurlarının azalmasını sağladığı görülür. Folik asit, yeni hücre oluşumu ve vücutta kan yapımı gibi görevlerden sorumlu olmakla birlikte B9 vitamini olarak bilinir. Yapılan araştırmalar, bebeğin sağlıklı gelişiminde folik asitin önemli olduğunu göstermektedir.

      Takviye Edici Gıdayı Kimler Kullanmalı?

      Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek, sağlığı korumanın ve iyileştirmenin en iyi yolu olsa da zaman zaman temel besinler yeterli miktarda alınmayabilir. Beslenme programına dahil olması gereken meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve yeterli protein dengeli bir diyete sahip olmanıza yardımcı olur. Özellikle modern hayatta çeşitli nedenlerden dolayı sağlıklı beslenme konusunda başarısızlık söz konusu olabilir.

      Vegan bir beslenme alışkanlığı olanların besin eksikliği olma ihtimali bulunabilir. Bununla birlikte çeşitli besleyici gıdalara erişimi olmayan bir yerde yaşayanlar ya da uzun saatler çalışanlar için takviye edici gıda kullanmaları iyi olabilir. Ayrıca bazı yiyecekleri yiyemeyebilir veya sindirme konusunda sıkıntı yaşayanların da bu besinleri almak için farklı yöntemlere başvurması gerekebilir.

      Ancak bazen ne kadar dengeli beslenmeye önem verilse de bazı bireyler, takviyeye gereksinim duyabilirler. Genel olarak bakıldığında bebek sahibi olmaya çalışan ya da hamile kalma ihtimali olan kadınların folik asit takviyesi olması önerilir. Güneşe çok sık maruz kalmayan kişiler, yeterli D vitamini alamama riski altında olduğundan dolayı, bu kişilerin takviye edici gıda kullanması gerekebilir.

      Ancak tüm takviyeler herkes için yararlı olmayacağından dolayı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Zira bazı takviyelerin başka ilaçlarla kullanımı riskli olabilir ya da belirli sağlık sorunları ile uğraşıyorsanız bilinçsiz takviye kullanımı zarar görmenize neden olabilir.

      Neden Takviye Edici Gıda Kullanılmalı?

      Takviye edici gıdalar ne işe yarar konusu ile önemine biraz değindik. Biraz daha detaylandırmak gerekirse, hamile kadınların doğum kusurlarına karşı korunmak için gıda takviyelerine ihtiyaçları bulunabilir. Kemiklerin güçlenmesi için D vitaminine ihtiyaç duyulabilirken hücre hasarının önleyebilmek için ise C ve E vitaminlerinin alınması gerekebilir. Yukarıda saydığımız bazı yaygın takviyeler, sağlığınızı destekleme noktasında önemli faydalar sunabilir.

      Takviye edici gıda ne işe yarar konusu için ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki yaşa bağlı olarak bazı vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada takviye edici gıdalara başvurulur. Gıda alerjileri varsa ve bundan dolayı belirli gıda ya da gıda grupları beslenme listesinden çıkarılmışsa, takviye edici gıdalarla sağlığın desteklenmesi amaçlanabilir.

      Takviye Edici Gıda Formatları Nedir?

      Takviye edici gıdalar genel olarak kapsül, tablet, tek kullanımlık toz paketi, pastil ya da sıvı formlarda üretilebilirler. Bu gıdalarda kullanılan vitamin ve minerallerden bazıları ise aşağıdaki gibidir.

      • Vitamin A
      • Vitamin D
      • Vitamin C
      • Vitamin K
      • Vitamin E
      • Vitamin B1
      • Selenyum
      • Manganez
      • Folik Asit
      • Çinko

      Çinko takviye edici gıda, genel olarak çinko eksikliğini önlemeye yardımcı olmak için tercih edilir. Çinko minerali vücut tarafından tek başına üretilemediğinden dolayı, kısıtlayıcı diyeti olanların ya da belirli sağlık sorunları yaşayanların takviye alması önerilebilir. Çinko takviye edici gıda genellikle kapsül, pastil ya da tablet formunda bulunur.

      Takviye Edici Gıda Günde Kaç Kez Kullanılmalıdır?

      Takviye edici gıda nedir ve neden kullanılmalıdır sorularından sonra günde kaç kez kullanılması gerektiği de merak edilen konuların başında gelir. Günlük kullanım miktarı da yaşa göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte bireysel besin ihtiyaçlarına, kişilerin vücut ağırlığına, yapılan fiziksel aktivitelere, yaşam tarzına ve genel sağlığına göre farklılaşır.

      Dolayısıyla doktorunuzun önerdiği ya da ürün üzerinde bulunan dozda kullanmanız tavsiye edilir. Zira gerekli miktardan az kullanım bileşen eksikliğinin giderilememesine neden olurken fazla kullanımı bazı yan etkilere sebep olabilir.

      Strepsils Defence bağışıklık destekleyici bileşikleri ile bireyleri kalabalıklardan korumayı amaçlayan sert pastil formatında bir üründür. Formülasyonunda akasya gamı ve C vitamininin yanı sıra Çinko bulunur. Çinko vücudumuz için en önemli minerallerden biridir. Bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirebilmeden kan şekeri seviyelerini dengeleyebilmeye kadar birçok alanda rol alır. Strepsils Defence hem içerdiği çinko hem de diğer etkin içerikleri ile genel sağlığın desteklenmesine yardımcı olabilir.

      KAYNAKÇA:

      1. https://kilis.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=57
      2. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-supplements
      3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/
      4. https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html#:~:text=When%20the%20baby%20is%20developing,the%20early%20brain%20and%20spine
      5. https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/do-i-need-vitamin-supplements/
      6. https://greatist.com/health/benefits-of-dietary-supplements#benefits
      7. https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/food-supplements-who-needs-them-and-when
      8. https://www.humnutrition.com/blog/reasons-to-take-supplements/
      9. https://www.healthline.com/nutrition/zinc-supplements#types

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Vitamin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

      Vitaminler, vücudumuzun düzenli işleyişinde hayati bir role sahip olan, genellikle beslenme ile alınan temel besinlerdir.

      Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

      Hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getiren bağışıklık sistemi genel olarak doğal bir savunma mekanizmasıdır.

      Bağışıklık Sistemi Nasıl Korunur?

      Bağışıklık sistemi, vücuda dışarıdan giren zararlı şeylerle mücadele etmenin en etkili yolu.

      Tüm İçerikler